Kaufland finalistą Konkursu „Dobroczyńca Roku 2017”

Wrocław, 19 kwietnia 2017 roku

Kaufland Polska został finalistą Konkursu „Dobroczyńca Roku 2017" w kategorii „Projekt społeczny – duża firma". Spośród zgłoszeń nadesłanych w tej kategorii Kapituła Konkursu wybrała Kaufland do grona trzech finalistów, na których w dniach 4-22 kwietnia głosują internauci. Głosowanie odbywa się na stronie konkursowej www.wybierajdobro.pl.

Kaufland od wielu lat angażuje się w projekty społeczne. Strategiczne wsparcie dla stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce i pomoc dla osieroconych dzieci niewątpliwie przyczyniły się do otrzymania tej prestiżowej nominacji.

SOS Wioski Dziecięce

Kaufland od 2015 roku jest Partnerem Strategicznym Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce, które pomaga dzieciom opuszczonym, osieroconym oraz zagrożonym rozpadem rodziny. Firma wspiera Stowarzyszenie na kilka różnych sposobów. W minionym roku Kaufland przekazał dotację w wysokości 250 tys. zł. oraz dary rzeczowe. Ponadto firma udostępniła bezpłatne powierzchnie reklamowe, dzięki którym informacje o działaniach Stowarzyszenia i możliwościach wsparcia dotarły do większej liczby potencjalnych darczyńców. Dzięki temu Stowarzyszenie może sprawniej organizować ważne dla dzieci wydarzenia, takie jak: Dzień Dziecka, Bieg Po Uśmiech czy Turniej Piłkarski. Kaufland pomaga także w organizacji akcji społecznych, np. Szukamy Mamy, Zostań Świętym Mikołajem czy w akcjach ekologicznych, np. zbieranie starych telefonów do recyklingu. W ramach współpracy z SOS Wioski Dziecięce, Kaufland wraz z innymi firmami uczestniczył w kampaniach polegających na przeznaczeniu części dochodu ze sprzedaży artykułów na cele organizacji. Dodatkowo w ponad 200 marketach Kaufland zamontował skarbonki, w których zbierane są datki na edukację 1426 podopiecznych Stowarzyszenia oraz organizację świąt. Akcja „Skarbonka” pozwoliła na uzbieranie w 2016 r. kwoty blisko 230 tys. zł.