Market Kauflandu najlepszym sklepem spożywczym w Polsce

Wrocław, 24 maja 2017 roku

Kaufland w Siemianowicach Śląskich został Marketem Roku 2017. Dodatkowo Kaufland został uhonorowany prestiżowym tytułem Najlepszy pracodawca w handlu 2017. Wyróżnienia zostały przyznane podczas finałowej gali 10. Kongresu Rynku FMCG 2017.

Kaufland w Siemianowicach Śląskich wygrał w kategorii „Wielkopowierzchniowy sklep spożywczy (powyżej 500 mkw.)”. Nagrodzony sklep w zeszłym roku przeszedł generalny remont i został unowocześniony, w ramach projektu modernizacji marketów w całej Polsce. Jest jednym z pierwszych sklepów Kauflandu, w których wprowadzono nową koncepcję odpieku własnego, kasy samoobsługowe oraz elektroniczne etykiety cenowe na dziale warzyw i owoców.

Dodatkowo Kaufland został Najlepszym pracodawcą w handlu 2017. Firma otrzymała nagrodę za stałe inwestowanie w podnoszenie kwalifikacji pracowników i przeznaczanie co roku na ich szkolenie 11 mln zł oraz za stworzenie transparentnej ścieżki rozwoju zawodowego, w której 95 proc. awansów to awanse wewnętrzne.

Kaufland wsłuchuje się w głos pracowników i na bieżąco analizuje rynek po to, żeby być jak najlepszym pracodawcą i oferować jak najlepsze warunki pracy. W ostatnim czasie Kaufland wprowadził podwyżki dla niemal wszystkich pracowników i zagwarantował im cykliczny wzrost wynagrodzeń. Od 1 marca zarobki pracowników wzrosły średnio o 11 proc. Firma oferuje także liczne świadczenia dodatkowe.

Wyróżnienia zostały przyznane na podstawie wyników obrad jury, składającego się z ponad 50 fachowców: kluczowych menedżerów najważniejszych firm sektora FMCG, przedstawicieli instytutów badawczych oraz organizacji branżowych.

„Kongres Rynku FMCG”, podczas którego przyznano wyróżnienie, to jedno z najważniejszych spotkań branży spożywczej, drogeryjnej i aptecznej. Organizatorem kongresu jest Wydawnictwo Gospodarcze.