Klienci sklepów sieci Kaufland przekazali ponad 10 ton żywności dla dzieci

Wrocław, 11 października 2017 roku

Ponad 10 ton żywności przekazali klienci sklepów sieci Kaufland dla potrzebujących dzieci. Produkty zebrano w marketach sieci Kaufland w ramach organizowanych przez Federację Polskich Banków Żywności w partnerstwie z firmą Danone zbiórek żywności „Podziel się dobrym posiłkiem”.

Zbiórki żywności odbyły się 29 i 30 września w 73 sklepach sieci Kaufland na terenie całej Polski. Zebrano łącznie 10 751 kg żywności dla dzieci, głównie  płatków śniadaniowych, odżywek dla najmłodszych, mleka i produktów zbożowych. Z zebranych podczas zbiórek  produktów można przygotować 21,5 tysiąca posiłków. Banki Żywności rozpoczęły już przekazywanie żywności adresatom pomocy. Produkty zebrane w sklepach Kaufland trafiają właśnie do świetlic środowiskowych i lokalnych organizacji, które na co dzień zajmują się dożywianiem dzieci.

To już kolejna akcja, podczas której nasi klienci pokazali, że mają ogromne serca i chcą pomagać. Bardzo im dziękujemy za zaangażowanie – mówi Małgorzata Wójcik-Koczur, CSR Manager w Kaufland Polska.

„Podziel się dobrym posiłkiem” to pilotażowy program edukacyjno-żywnościowy, który jest rozwinięciem projektu „Podziel się posiłkiem”, zainicjowanego w 2003 roku przez firmę Danone. Nowa odsłona programu zwraca uwagę już nie tylko na ilościowe niedożywienie dzieci, ale także jakościowe. Głównym celem programu jest umożliwienie wydania jak największej liczby jakościowych, zbilansowanych posiłków najbardziej potrzebującym tego dzieciom w Polsce.