Kaufland wspólnie z klientami przekazał ponad milion złotych na dzieci!

Wrocław, 9 października 2017 roku

Przez ostatnie dwa lata współpracy ze Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce, Kaufland wspólnie ze swoimi klientami przekazał ponad 1,03 mln zł dla 1400 podopiecznych organizacji. Znaczną część tej kwoty zebrano dzięki hojności klientów w ramach Akcji Skarbonka. W blisko 200 marketach Kaufland klienci wrzucili do skarbonek ponad 560 tys. zł, które zostały przekazane na edukację dzieci ze Stowarzyszenia.

Od 2015 Kaufland, jako partner strategiczny, aktywnie wspiera inicjatywy i akcje Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. Stowarzyszenie opiekuje się opuszczonymi i osieroconymi dziećmi, których w Polsce są tysiące. W SOS Wioskach Dziecięcych mogą znaleźć nowy dom i rodzinę SOS.

Każde dziecko powinno mieć takie samo prawo do rozwoju oraz takie same szanse w rozpoczęciu swojego dorosłego życia. SOS Wioska Dziecięca to osiedle domów jednorodzinnych, w każdym z nich mieszka oddzielna rodzina SOS. Rodzice SOS przy wsparciu zatrudnionych w wiosce specjalistów  starają się rozpoznać i zaspokoić potrzeby wszystkich podopiecznych. Jednak przede wszystkim dają dzieciom miłość, bliskość, ciepło rodzinne  i miejsce, które mogą nazwać domem  – opowiada Barbara Rajkowska, dyrektor krajowa Stowarzyszenia

Od dwóch lat  Kaufland wspiera organizację ważnych dla dzieci wydarzeń, takich jak: Dzień Dziecka, Bieg Po Uśmiech czy Turniej Piłkarski. Współpraca firmy Kaufland jest bardzo ważna – mówi Magdalena Wartałowicz, mama SOS. Mam piątkę dzieci, a każde z nich ma inne potrzeby, potrzebni są chociażby psycholog czy logopeda. Dzięki wsparciu firmy otrzymujemy pomoc, która daje nam zaplecze materialne i specjalistów, którzy są nam bardzo potrzebni - dodaje.

Partnerstwo z SOS Wioskami Dziecięcymi jest dla sieci Kaufland jednym z najważniejszych projektów, który mamy zamiar kontynuować długoterminowo – mówi Małgorzata Wójcik-Koczur, CSR Manager w Kaufland Polska.

Kaufland pomaga także w organizacji akcji społecznych, np. Szukamy Rodziców, Akcja Mikołaj czy w akcjach ekologicznych. W ramach współpracy ze Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce, sieć wraz z partnerami biznesowymi uczestniczy w kampaniach polegających na przeznaczeniu części dochodu ze sprzedaży określonych artykułów na cele organizacji. W ciągu ostatnich dwóch lat udało się w ten sposób zebrać ponad 155 tys. zł. Zebrane środki zostały przeznaczone na wsparcie edukacji podopiecznych Stowarzyszenia.

Kaufland, jako firma z dużym doświadczeniem, ma pełną świadomość, że spoczywa na niej wielka odpowiedzialność wobec lokalnych społeczności. Jednym z głównych celów sieci jest dzielenie się sukcesem i pomoc potrzebującym.