Kaufland mówi „nie” marnowaniu żywności

Wrocław, 7 grudnia 2017 roku

Kaufland nawiązał współpracę z Federacją Polskich Banków Żywności, dzięki której wybrane sklepy sieci w Polsce przekazują żywność lokalnym Bankom Żywności.

Współpraca sieci marketów Kaufland z Federacją Polskich Banków Żywności obejmuje obecnie 26 sklepów na terenie całej Polski, gdzie potrzeba ze strony Banków Żywności na  przekazanie pomocy potrzebującym była największa.

Minimalizowanie zjawiska marnowania żywności jest jednym z głównych celów strategii społecznej odpowiedzialności biznesu firmy Kaufland. Dzięki współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności możemy przekazać pożywienie, które wciąż jest zdatne do spożycia, w ramach wsparcia dla osób najbardziej potrzebujących na terenie całego kraju. Jesteśmy bardzo zadowoleni po pierwszej, testowej fazie współpracy. Planujemy ją sukcesywnie rozszerzać o kolejne sklepy naszej sieci w Polsce – mówi Małgorzata Wójcik-Koczur, CSR Manager w Kaufland Polska.

Do tej pory Kaufland współpracował z Federacją Polskich Banków Żywności, uczestnicząc w zbiórkach żywności. Od pięciu lat odbywają się one w wybranych sklepach sieci Kaufland trzy razy w roku – przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem oraz we wrześniu. W tym czasie udało się zebrać dla osób potrzebujących blisko 140 ton artykułów spożywczych.