Płatności z Apple Pay w sklepach Kaufland

Wrocław, 26 czerwca 2018 roku

Już od dzisiaj klienci sieci Kaufland posiadający iPhony z technologią NFC lub zegarki Apple Watch mogą płacić za zakupy za pośrednictwem Apple Pay. Wystarczy dodać swoją kartę Mastercard lub Maestro do wirtualnego portfela.

Kaufland umożliwia dokonywanie płatności poprzez Apple Pay, chcąc zapewnić swoim klientom jak najwięcej możliwości i udogodnień. Korzystanie z aplikacji jest proste, szybkie, nie wymaga dostępu do internetu, a aplikacja jest bezpłatna. Dzięki nowej usłudze, klienci mogą zrobić zakupy w Kauflandzie nie mając przy sobie pieniędzy ani kart. Wystarczy smartfon z aplikacją.

Kaufland wspiera inicjatywy, które chronią dane i prywatność klientów. Podczas transakcji Apple nie zapisuje numeru karty, a nadaje jej inny unikatowy numer jednoznacznie identyfikujący daną kartę po stronie banku. Przy płatności w sklepie terminal zarejestruje nie numer karty, ale ten przypisany do niej przez aplikację. Co więcej, nie da się odblokować funkcji płatności zbliżeniowych Apple Pay bez wcześniejszego uwierzytelnienia właściciela poprzez FaceID lub TouchID, co gwarantuje całkowite bezpieczeństwo transakcji.

Usługę udostępnił Mastercard we współpracy z bankami: Alior Bank, Bank Pekao SA, Bank Zachodni WBK, BGŻ BNP Paribas, Getin Noble Bank, mBank, Raiffeisen Polbank oraz T-Mobile Usługi Bankowe i mogą z niej korzystać klienci tych firm.

W Kauflandzie poza tradycyjnymi formami płatności można zapłacić bonami Sodexo, UpBonus, kartami podarunkowymi sieci, przy użyciu smartfona z Android Pay, a od kwietnia br. również punktami PAYBACK. Apple Pay poszerza spektrum tych możliwości.

Nowa i innowacyjna forma płatności dostępna jest we wszystkich 208 marketach w Polsce.

Krzysztof Litwinek