Kaufland wprowadza nową linię produktów bezglutenowych – K-free

Wrocław, 18 września 2018 roku

Nietolerancje pokarmowe są w Polsce coraz częstszą przypadłością. Według naukowców z Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia (OCD IŻŻ) występowanie alergii i nietolerancji pokarmowych może dotyczyć nawet co piątej osoby. Dzięki nowej marce własnej K-free, Kaufland wspiera swoich klientów w prowadzeniu zdrowej, urozmaiconej, a przede wszystkim smacznej diety pozbawionej laktozy i glutenu.

„Nieustannie rozwijamy nasz asortyment. Nowa marka K-free to produkty bez glutenu i laktozy, po które mogą sięgnąć wszyscy. Są one przeznaczone zarówno dla klientów, którzy ze względu na nietolerancje pokarmowe są zmuszeni do zrezygnowania z tych składników w swojej diecie, jak i osób, które prowadząc zdrowy tryb życia, zdecydowały się na to same. Naszym celem jest oferowanie klientom produktów smacznych i zdrowych tak, aby zawsze mogli czerpać radość z jedzenia“ – mówi Krzysztof Szponder, szef Departamentu Zakupu z Kaufland Polska.

Więcej niż trend

Kaufland odpowiada na rosnące zainteresowanie klientów produktami specjalnych potrzeb żywieniowych. Zdaniem naukowców z roku na rok rośnie liczba przypadków alergii i nietolerancji pokarmowych. Najsilniej uczulają białka mleka, jaja kurzego, pszenicy oraz soi, zaś najbardziej narażeni na te problemy są mieszkańcy dużych miast, w szczególności kobiety i dzieci. Ocenia się, że za kilkanaście lat połowa populacji europejskiej może być dotknięta problemem alergii.

Łatwo rozpoznawalne i dla każdego

Produkty K-free zostały stworzone we współpracy z ekspertami i wybranymi dostawcami, a ich jakość została sprawdzona i potwierdzona przez niezależne laboratoria. Już od dłuższego czasu Kaufland posiada w swoich sklepach produkty marki własnej bez laktozy. Teraz będzie je można łatwo znaleźć pod marką K-free w fioletowym opakowaniu. Produkty bez glutenu są natomiast całkowitą nowością i będą posiadały charakterystyczne pomarańczowe opakowanie. Na chwilę obecną w sklepach sieci Kaufland można znaleźć bezglutenowe musli owocowe i czekoladowe oraz mieszanki do wypieków ciasta, muffinów, a także pieczywa. W najbliższym czasie asortyment będzie rozszerzany o kolejne pozycje.