Kaufland nagrodzony za zaangażowane w ochronę zasobów mórz i oceanów

Wrocław, 2 października 2018 roku

Kaufland otrzymał od organizacji MSC (Marine Stewardship Council) specjalne wyróżnienie za działania na rzecz promocji zrównoważonego rybołówstwa i certyfikowanych produktów.

Wyróżnienia zostały przyznane podczas Konferencji MSC, która odbyła się 25 września br. w Warszawie. Organizacja doceniła szczególny wkład sieci Kaufland w rozwój programu MSC w Polsce oraz wieloletnie zaangażowanie.

Produkty ze znakiem MSC są dostępne w marketach Kaufland już od 2010 r. Co więcej od 2014 r. certyfikatem MSC objęte są wszystkie produkty rybne marki własnej K-Classic. Aktualnie w ofercie sklepu dostępnych jest 15 produktów ze znakiem MSC, z czego 11 to artykuły marek własnych - Blue Bay, K-Classic i Exquisit. Kaufland również aktywnie wspiera wszelkie kampanie edukacyjne MSC w Polsce, takie jak: „Świąteczny śledzik ze znakiem MSC”, „Zawsze Dzikie”, czy „Z morza na talerz”.

Jako jedna z największych sieci handlowych w Polsce, zdajemy sobie sprawę z naszego wpływu na środowisko i podejmujemy wszelkie kroki, aby nasze działania były odpowiedzialne. W związku z tym, sieć Kaufland posiada własną politykę zrównoważonego rybołówstwa, która jest podstawą przy podejmowaniu decyzji o asortymencie sklepów. W jej ramach pierwszeństwo zakupu mają produkty z certyfikatem MSC. Każdy z nas może chronić morza i oceany poprzez codzienne wybory i decyzje zakupowe, dlatego edukujemy klientów, że wybierając odpowiednie produkty z certyfikatem MSC mogą się do tego przyczynić – mówi Agnieszka Kotlińska, ekspert ds. CSR w Kaufland Polska.

MSC jest międzynarodową organizacją non-profit, która ustanowiła światowy standard w dziedzinie zrównoważonego rybołówstwa i certyfikacji łańcucha dostaw. Dotychczasowe efekty działań MSC pokazują, że możliwe jest odpowiedzialne korzystanie z zasobów naszych mórz i oceanów, tak by nie zabrakło ich także dla przyszłych pokoleń.