Nie marnuj żywności – przekaż ją! Kaufland wspiera Banki Żywności

Wrocław, 16 października 2018 roku

16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji klienci marketów Kaufland już w październiku będą mogli włączyć się w zbiórki żywności organizowane w wybranych sklepach sieci. Dzięki współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności zebrane produkty trafią do najbardziej potrzebujących.

W Światowym Dniu Żywności szczególnie pochylamy się nad globalnymi problemami żywnościowymi. Nie wszyscy zdają sobie sprawię z faktu, że w Polsce 1,6 miliona osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa. Jednocześnie, co roku w naszym kraju marnuje się aż 9 milionów ton żywności.

Minimalizowanie zjawiska marnowania żywności jest jednym z głównych celów strategii społecznej odpowiedzialności biznesu firmy Kaufland. Dzięki zbiórkom żywności w naszych marketach w ciągu ostatnich 10 miesięcy przekazaliśmy Bankom Żywności ponad 47 ton żywności o wartości niemal pół miliona złotych! Nasi klienci chętnie przyłączają się do tego typu akcji, które nie wymagają dużego zaangażowania czasu, czy pieniędzy, a niosą realną pomoc potrzebującym” – mówi Agnieszka Kotlińska, ekspert ds. CSR w Kaufland Polska.

Sieć Kaufland już od sześciu lat współpracuje z Federacją Polskich Banków Żywności, m.in. organizując regularnie zbiórki żywności. W wybranych sklepach przed świętami – Wielkanocą oraz Bożym Narodzeniem zbierane są produkty, które trafiają do potrzebujących. W tym roku lokalne zbiórki odbywać się będą w dniach 19-20 października oraz 26-27 października. Ogólnopolska zbiórka zaplanowana jest między 30 listopada a 1 grudnia.

Każda, nawet najmniejsza forma pomocy ma znaczenie. W zależności od możliwości wystarczy przekazać produkty spożywcze takie jak olej, mąka, cukier, przetwory warzywne i owocowe, konserwy, słodycze, bakalie oraz inne produkty, z długim terminem przydatności do spożycia.

„Światowy Dzień Żywności to gromadzenie wokół siebie ludzi, którym bliska jest idea niemarnowania. To też mierzenie się z wyzwaniem docierania  do ludzi zupełnie nieświadomych problemu. Mamy tu poczucie szczególnej misji w aspekcie ratowania przez nas żywności na masową skalę oraz docierania z pomocą żywnościową do ponad 1,6 mln osób w kraju rocznie“  – zaznacza Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Poza sezonowymi zbiórkami żywności sieć Kaufland regularnie przekazuje na rzecz lokalnych Banków Żywności produkty z krótkim terminem przydatności do spożycia, walcząc tym samym z problemem marnowania żywności. W październiku br. ruszyła także zbiórka pieniężna w ramach akcji Skarbonka na pokrycie kosztów transportu i skutecznej dystrybucji produktów. Każda złotówka przekazana Bankom Żywności, umożliwi dostarczenie potrzebującym aż 16 posiłków przygotowanych z 8 kg pełnowartościowej żywności.