Przebudowa ul. Czajkowskiego z korzyścią dla mieszkańców wrocławskich Karłowic

Wrocław, 20 września 2019 r.

Na początku tego roku przy skrzyżowaniu ulic Długosza i Czajkowskiego we Wrocławiu powstał nowy sklep sieci Kaufland. W ramach inwestycji w Karłowicach modernizacją objęto także sąsiadujące ulice. Podczas budowy marketu zmodernizowano ulicę Długosza, a już pod koniec października mieszkańcy będą mogli poruszać się po odnowionej ulicy Czajkowskiego.

Sklep Kaufland we wrocławskich Karłowicach został otwarty 31 stycznia br. i jest jednym z najbardziej nowoczesnych obiektów handlowych, wybudowanych zgodnie z najwyższym europejskim standardem i zasadami zrównoważonego rozwoju. Po raz pierwszy wdrożono w nim koncept szybkich codziennych zakupów, który zlokalizowany jest tuż przy wejściu. Znajduje się tam również kawomat Kaufland z preferencyjnymi cenami kawy K-to Go, przygotowywanej ze świeżo mielonych ziaren. Ponadto obiekt jest w pełni dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych i dysponuje nowoczesnym, przestronnym parkingiem z miejscami dla osób niepełnosprawnych i rodzin z dziećmi. Sklep wyróżnia się niezwykle szerokim i zróżnicowanym asortymentem, w tym rozbudowanym działem z produktami świeżymi, działem z produktami regionalnymi i artykułami przemysłowymi.

Jeszcze przed otwarciem marketu z myślą o wygodzie mieszkańców dzielnicy Karłowice oraz klientów sklepu Kaufland przeprowadził szereg prac budowlanych, w tym modernizację ulic w pobliżu marketu. Przeprowadzone prace obejmowały położenie nowej nawierzchni ulicy oraz częściową przebudowę infrastruktury, m.in. budowę dodatkowych pasów skrętu. Powstał też nowy chodnik i rozbudowano pasy zieleni, zwiększające atrakcyjność terenu.

To jednak nie koniec modernizacji. Prace przy rewitalizacji ulicy Czajkowskiego ruszyły 23 lipca i prowadzone są przez Kaufland w porozumieniu z Zarządem Dróg i Utrzymania Miasta we Wrocławiu. Mają one na celu przede wszystkim poprawę bezpieczeństwa i infrastruktury na tym obszarze. Skorzystają na tym przede wszystkim mieszkańcy, a przebudowa ulicy Czajkowskiego przyniesie usprawnienie ruchu w ciągu ulicy i na skrzyżowaniu z ulicą Długosza.

Trwający remont ulicy Czajkowskiego obejmuje szereg prac budowlanych, w tym m.in.:

• wykonanie nowego lewoskrętu na ul. Długosza wraz z nową nawierzchnią i konstrukcją drogową na całym przebudowywanym odcinku,
  • położenie nowej nawierzchni na ul. Czajkowskiego,
  • położenie nowych chodników przy ul. Czajkowskiego na przebudowywanym odcinku oraz wyznaczenie nowego przejścia dla pieszych,
  • wydzielenie ścieżki rowerowej,
  • wykonanie przekładki sieci podziemnych,
  • przebudowę kanalizacji deszczowej i oświetlenia ulicznego.

Sieć Kaufland dynamicznie rozwija się w Polsce. Aktualnie posiadamy 212 sklepów zlokalizowanych w całym kraju. Każda nasza nowa inwestycja realizowana jest zgodnie z najwyższymi europejskimi standardami w oparciu o nowoczesne i przyjazne dla środowiska rozwiązania. Dbamy o to, aby nasze sklepy były nie tylko atrakcyjnym miejscem dla naszych klientów, w których wygodnie zrobią zakupy, ale także żeby stanowiły wartość dodaną dla lokalnych społeczności – mówi Ewelina Jarosińska, członek zarządu i szef Departamentu Obszary Centralne w Kaufland Polska.

Prace przy ul. Czajkowskiego prowadzone są na bieżąco i - jeżeli nie wystąpią niespodziewane utrudnienia - pod koniec września planowane jest ułożenie nawierzchni asfaltowej na jednej nitce drogi, a także przywrócony zostanie drugi kierunek ruchu na odcinku od Długosza do przejazdu kolejowego. W najbliższych dniach planowana jest również zmiana organizacji ruchu, która znacząco pomoże w usprawnieniu komunikacji samochodowej w tym rejonie. Całkowite zakończenie przebudowy terenu w sąsiedztwie marketu Kaufland na Karłowicach planowane jest na listopad.