Kaufland wprowadził kasę pierwszeństwa dla seniorów

Wrocław, 24 marca 2020 r.

Od wtorku 24 marca br. we wszystkich marketach sieci Kaufland wydzielone zostały specjalne kasy pierwszeństwa dla osób 65+. Osoby starsze będą w niej obsługiwane poza kolejnością, dzięki czemu szybciej zrobią najpotrzebniejsze zakupy i unikną oczekiwania w kolejce.

W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo starszych  klientów, którzy znajdują się w grupie ryzyka w związku z panującą epidemią koronawirusa, sieć Kaufland wprowadziła dodatkowe rozwiązanie. Od wtorku 24 marca br. w sklepach Kaufland funkcjonują kasy pierwszeństwa dla seniorów. Specjalnie oznaczone kasy są dostępne w każdym z 220 marketów sieci. Może z nich skorzystać każdy klient, ale osoby starsze są obsługiwane poza kolejnością, jeżeli tylko zgłoszą taką potrzebę.

Mamy świadomość, że w obecnej sytuacji epidemiologicznej codziennie wykonywane czynności mogą stanowić dodatkowe wyzwanie dla osób starszych. Mając to na uwadze, zdecydowaliśmy się wprowadzić rozwiązanie, które pozwoli seniorom zrobić zakupy szybciej i wygodniej, a tym samym ograniczy ewentualny stres z tym związany – mówi Maja Szewczyk z Działu Komunikacji Korporacyjnej sieci Kaufland.

To kolejne rozwiązanie, na które w ostatnim czasie zdecydował się Kaufland w związku z epidemią koronawirusa. Sieć m.in. zintensyfikowała regularne działania dotyczące czystości i dezynfekcji, wyposażyła sklepy w specjalne stacje do odkażania z płynem dezynfekującym i chusteczkami nawilżającymi oraz rozpoczęła sprzedaż pieczywa pakowanego w szczelnie zamkniętych torebkach. Ponadto w sklepach przypomina się o zachowaniu bezpiecznej odległości, co ułatwiają strefy wyznaczone za pomocą kolorowych taśm. W sklepach montowane są także szyby pleksi dla pracowników kas oraz punktu informacyjnego, a klienci zachęcani są do korzystania z płatności zbliżeniowych.

Karina Galli, Justyna Kalinowska
38 Content Communication