Kaufland rozwija własną sieć stacji ładowania samochodów elektrycznych

Wrocław, 10 czerwca 2020 r.

Dotychczas przy sklepach Kaufland w Suwałkach i Nowej Soli klienci mogli korzystać ze stacji ładowania samochodów elektrycznych, które powstały we współpracy z zewnętrznym operatorem. Sieć poszła o krok dalej i otworzyła własne stacje do ładowania w Poznaniu, Szczecinie i Zielonej Górze.

Pierwsze własne stacje ładowania samochodów elektrycznych Kaufland postawił przy sklepach w Poznaniu (Al. Solidarności 42), Zielonej Górze (ul. Lwowska 2) i Szczecinie (ul. Struga 29). Z każdej z nich mogą korzystać jednocześnie dwa pojazdy. Ładowarki są wyposażone w trzy popularne złącza, umożliwiające ładowanie wszystkich pojazdów elektrycznych zgodnych ze standardami: CHAdeMO, CCS oraz AC Type 2. A to oznacza obsługę większości marek samochodów elektrycznych dostępnych na europejskim rynku. Dzięki mocy wynoszącej 50 kW ładowarki są w stanie naładować baterię pojazdu nawet w 30 minut, a więc np. podczas zakupów w sklepie. Z wymienionych stacji można obecnie korzystać bezpłatnie.

Wspieranie elektromobilności wpisuje się w strategię CSR naszej sieci pod hasłem „Zróbmy to razem”, która obejmuje inicjatywy proekologiczne. Wierzymy, że nie emitujące szkodliwych spalin i nie powodujące hałasu auta elektryczne będą zyskiwać na popularności. Podobnie jak stacje ładowania udostępnione przy naszych sklepach – mówi Agnieszka Kotlińska, z Kaufland Polska.

Sieć planuje uruchomić kolejne trzy stacje we Wrocławiu przy ul. Legnickiej 62, Gdyni przy ul. Morskiej 82 oraz w Płocku przy ul. Gałczyńskiego 11. Rozwijając koncept stacji ładowania aut elektrycznych, Kaufland otwiera zarówno stacje własne, jak i we współpracy z GreenWay. Z tych ostatnich klienci sieci mogą korzystać przy marketach w Suwałkach oraz Nowej Soli.

Stawiając na stały rozwój konceptu stacji ładowania pojazdów elektrycznych, do końca marca 2021 r. Kaufland planuje udostępnić klientom łącznie kilkanaście nowych stacji.