Kaufland stawia na sprawdzonych dostawców mięsa

Wrocław, 17 sierpnia 2020 r.

Świeże, wolne od konserwantów i pochodzące ze zrównoważonej produkcji. Chcąc zapewnić klientom dostęp do wysokiej jakości mięsa, Kaufland konsekwentnie stawia na współpracę z wiarygodnymi producentami. Do grona tych ostatnich dołączyła właśnie firma Goodvalley.

Nawiązując współpracę z dostawcami, Kaufland zwraca uwagę nie tylko na sam produkt, ale także na sposób, w jaki został wyprodukowany. Sieć dąży do tego, aby na półkach sklepów klienci znaleźli produkty sprawdzone, o wysokiej jakości, wytworzone w sposób przyjazny środowisku. Właśnie te czynniki zadecydowały o podjęciu przez Kaufland współpracy z polskim dostawcą mięsa Goodvalley, który prowadzi produkcję w sposób zrównoważony zgodnie z podejściem od pola do stołu. Firma posiada własne uprawy roślin, z których następnie pozyskiwana jest naturalna pasza nie zawierająca komponentów modyfikowanych genetycznie. Dodatkowo hodowla zwierząt odbywa się bez użycia antybiotyków. Producent utrzymuje przy tym neutralność pod względem emisji CO₂ posiadając certyfikat świadczący o zerowym śladzie węglowym. Firma pakuje mięso w sposób przyjazny środowisku, wykorzystując do tego opakowania w 100% pochodzące z recyklingu. Aktualna oferta produktów Goodvalley w sieci Kaufland obejmuje schab wieprzowy w plastrach, karkówkę wieprzową w plastrach oraz mięso mielone wieprzowe z łopatki. Wszystkie wyroby posiadają oznaczenie „Produkt Polski”.

Krajowi producenci i zrównoważona produkcja

Współpraca z polskimi producentami mięsa dotyczy nie tylko produktów markowych, ale i i sukcesywnie rozwijanego portfolio marek własnych Kaufland. Marka K-Stoisko Mięsne, obejmuje aktualnie 28 produktów, w tym drób, mięso wołowe czy wieprzowe wyłącznie od polskich dostawców. Ponadto rozszerzając asortyment marek własnych, Kaufland stawia na mięso pochodzące ze zrównoważonej produkcji. Przykładem tego jest kurczak z chowu wybiegowego marki własnej K-Stąd Takie Dobre!. Jest to kurczak specjalnej rasy, hodowany z dostępem do światła słonecznego oraz bez użycia antybiotyków. Pasza, którą karmione są zwierzęta, jest pozbawiona GMO. W najbliższym czasie Kaufland planuje rozbudowę asortymentu K-Stąd Takie Dobre! o kolejne produkty mięsne wytworzone w sposób przyjazny środowisku.

Karina Galli, Justyna Kalinowska
38 Content Communication