Królik z hodowli o podwyższonym standardzie w czasowej ofercie Kaufland
Kaufland rozszerza ofertę mięsa ze zrównoważonej hodowli. Tym razem pod marką własną K-Stąd Takie Dobre! pojawiło się mięso z królika, które będzie można przyrządzić według przepisu przygotowanego specjalnie dla klientów.
Mięso królika jest cenione za niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość białka i lekkostrawność. Na jego wysoką jakość wpływa tak rasa, jak i żywienie czy metody hodowli. Kaufland oferuje klientom najwyższej klasy produkty mięsne, przywiązując dużą wagę do sposobu, w jaki zostały wyprodukowane.
Tym razem na półki 224 sklepów sieci trafi mięso z królika pochodzącego z krajowego chowu o podwyższonym standardzie – bez stosowania antybiotyków i przyjaznego środowisku. Potwierdzają to certyfikaty wydane przez Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie. Wyjątkowa specyfika chowu sprawia, że sprzedaż tych królików jest prowadzona okazjonalnie, a Kaufland jest pierwszą siecią handlową w Polsce, która wprowadziła je do oferty.
W asortymencie marek własnych klienci sklepów Kaufland znaleźć mogą więcej produktów mięsnych pochodzących z hodowli o podwyższonym standardzie. W stałej ofercie sieci pod marką K-Stąd Takie Dobre! dostępny jest kurczak z chowu wybiegowego – hodowany z dostępem do światła słonecznego, bez użycia antybiotyków i karmiony paszą pozbawioną GMO.
W związku z wprowadzeniem do okazjonalnej sprzedaży królika z chowu zagrodowego K-Stąd Takie Dobre! Kaufland przygotował niespodziankę dla klientów – specjalny przepis.
Duszony królik w białym winie z młodymi marchewkami
Przepis na porcję dla 6 osób
Składniki:
1 królik zagrodowy K-Stąd Takie Dobre!
1 kg młodej marchwi
500 g młodych białych cebulek
2 łyżki oleju rzepakowego
25 g masła
trochę grubo posiekanej natki pietruszki
250 ml białego wina
pieprz czarny
sól
1. Królika podzielić na kawałki i zrumienić na oleju. Dodać wino i dusić pod pokrywką na wolnym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu;
2. Marchew obrać, umyć i pokroić na grube plastry. Cebulki oczyścić;
3. Marchew wrzucić do osolonego wrzątku na około 5 minut. Wyjąć i hartować w wodzie z kostkami lodu;
4. Marchew, cebulkę i natkę pietruszki dodać do królika. Dodać szczyptę soli i pieprzu.
5. Dusić przez kolejne 20 minut;
6. Przecedzić sos z duszenia przez drobne sitko. Przelać do garnka, dodać masło i stale mieszać aż do zgęstnienia;
7. Królika polać sosem i serwować z warzywami.
Królik z chowu zagrodowego K-Stąd Takie Dobre! (tuszka 1 kg / 29,99 zł) jest dostępny w sklepach Kaufland od 17.09 br. do 24.09 br. lub do wyczerpania zapasów.
Dane kontaktowe
38 Content Communication