Trwa wczytywanie danych

Kaufland przyspiesza zmiany w trosce o dobrostan zwierząt

Wrocław, 8 lutego 2021 r.

Kaufland miał wycofać jaja z chowu klatkowego do 2025 roku. W trosce o dobrostan kur niosek sieć podjęła jednak rozmowy z dostawcami dotyczące wcześniejszej realizacji tego celu. Wspólnie z partnerami będzie dążyć do tego, aby już na początku 2022 roku wszystkie jaja świeże w asortymencie sieci pochodziły wyłącznie z chowu ściółkowego, ekologicznego lub z wolnego wybiegu.

Kaufland już wielokrotnie pokazał, że dobrostan zwierząt nie jest mu obojętny. Przykładem tego jest rezygnacja ze sprzedaży żywych karpi czy też nieoferowanie klientom mięsa oraz przetworów z kaczek i gęsi, które poddaje się przymusowemu tuczeniu. Dostrzegając potrzebę poprawy dobrostanu kur niosek, Kaufland postanowił teraz przyśpieszyć także prace nad asortymentem jaj świeżych. Wspólnie z producentami będzie dążyć do zastąpienia popularnych „trójek” czyli jaj z chowu klatkowego, jajkami pochodzącymi z chowu ściółkowego, ekologicznego oraz z wolnego wybiegu.

Jaja pochodzące z alternatywnych form chowu klienci już dziś mogą znaleźć w szerokim asortymencie sieci Kaufland. Pod markami własnymi Kaufland oferuje wyłącznie jaja z chowu alternatywnego, takie jak jaja świeże K-Classic z chowu ściółkowego oraz z wolnego wybiegu, jaja K-Bio z chowu ekologicznego, a także jaja od kur zielononóżek marki K-Stąd Takie Dobre!, których warunki chowu są identyczne  jak w przypadku chowu na wolnym wybiegu. O ich zaletach dla środowiska sieć regularnie komunikuje w gazetkach reklamowych, m.in. podczas specjalnej akcji sprzedażowej − Festiwalu Jaj oraz w kanałach online.

Poza ofertą jaj świeżych Kaufland zwraca także uwagę na jaja wykorzystywane w przetworzonych produktach marek własnych. Już teraz jaj z chowu klatkowego nie znajdziemy w wybranych rodzajach makaronów, gofrach, bułeczkach mlecznych i biszkoptach marki K-Classic. Klienci sieci mogą kupić także m.in. majonez oraz pastę jajeczną ze szczypiorkiem K-Stąd Takie Dobre!, w których wykorzystano jaja pochodzące od kur z chowu na wolnym wybiegu.

 

Dane kontaktowe

Karina Galli, Justyna Kalinowska
38 Content Communication