Kaufland przyspiesza zmiany w trosce o dobrostan zwierząt

Wrocław, 08.02.2021

Kaufland miał wycofać jaja z chowu klatkowego do 2025 roku. W trosce o dobrostan kur niosek sieć podjęła jednak rozmowy z dostawcami dotyczące wcześniejszej realizacji tego celu. Wspólnie z partnerami będzie dążyć do tego, aby już na początku 2022 roku wszystkie jaja świeże w asortymencie sieci pochodziły wyłącznie z chowu ściółkowego, ekologicznego lub z wolnego wybiegu.

Materiały prasowe Kaufland

Kaufland już wielokrotnie pokazał, że dobrostan zwierząt nie jest mu obojętny. Przykładem tego jest rezygnacja ze sprzedaży żywych karpi czy też nieoferowanie klientom mięsa oraz przetworów z kaczek i gęsi, które poddaje się przymusowemu tuczeniu. Dostrzegając potrzebę poprawy dobrostanu kur niosek, Kaufland postanowił teraz przyśpieszyć także prace nad asortymentem jaj świeżych. Wspólnie z producentami będzie dążyć do zastąpienia popularnych „trójek” czyli jaj z chowu klatkowego, jajkami pochodzącymi z chowu ściółkowego, ekologicznego oraz z wolnego wybiegu.

Jaja pochodzące z alternatywnych form chowu klienci już dziś mogą znaleźć w szerokim asortymencie sieci Kaufland. Pod markami własnymi Kaufland oferuje wyłącznie jaja z chowu alternatywnego, takie jak jaja świeże K-Classic z chowu ściółkowego oraz z wolnego wybiegu, jaja K-Bio z chowu ekologicznego, a także jaja od kur zielononóżek marki K-Stąd Takie Dobre!, których warunki chowu są identyczne  jak w przypadku chowu na wolnym wybiegu. O ich zaletach dla środowiska sieć regularnie komunikuje w gazetkach reklamowych, m.in. podczas specjalnej akcji sprzedażowej − Festiwalu Jaj oraz w kanałach online.

Poza ofertą jaj świeżych Kaufland zwraca także uwagę na jaja wykorzystywane w przetworzonych produktach marek własnych. Już teraz jaj z chowu klatkowego nie znajdziemy w wybranych rodzajach makaronów, gofrach, bułeczkach mlecznych i biszkoptach marki K-Classic. Klienci sieci mogą kupić także m.in. majonez oraz pastę jajeczną ze szczypiorkiem K-Stąd Takie Dobre!, w których wykorzystano jaja pochodzące od kur z chowu na wolnym wybiegu.