Trwa wczytywanie danych

Nutri-Score

Zdrowy styl życia to przede wszystkim dostateczna ilość ruchu i odpowiednie odżywianie. A w wyborze odpowiednich produktów spożywczych może Ci pomóc oznaczenie na produkcie skali Nutri-Score.

Definicja

Czym jest Nutri-Score?

Różne wyniki Nutri-Score

Nutri-Score jest dobrowolnym i dodatkowym systemem oznaczania wartości odżywczych. Znajdziesz go z przodu opakowania jako uzupełnienie klasycznej, szczegółowej informacji o wartościach odżywczych, umieszczonej z tyłu produktu.

Nutri-Score pozwala zidentyfikować wartości odżywcze produktu już na pierwszy rzut oka. Wybierając żywność, możesz teraz szybko i łatwo porównywać produkty tej samej kategorii. Ocenie poddawane są wartości odżywcze różnych składników danego produktu, a potem przedstawione na pięciostopniowej skali opatrzonej literą i odpowiadającym jej kolorem.

  • ciemnozielone A: korzystny skład wartości odżywczych
  • ciemnopomarańczowe E: niekorzystny skład wartości odżywczych

Algorytm

W jaki sposób ocenia się produkt?

Waga z korzystnymi i niekorzystnymi produktami spożywczymi.

Nutri-Score opiera się na algorytmie i odnosi się  zawsze do 100 g lub 100 ml produktu. Ocenie podlega zarówno zawartość niekorzystnych składników, takich jak cukier, sól (sód) wraz z całkowitą wartością energetyczną (kalorie), jak i zawartość korzystnych składników, takich jak błonnik, białko, udział owoców lub warzyw. Ze względu na różne właściwości produktu ocena Nutri-Score dla pokarmów stałych różni się od tej dla napojów, serów i tłuszczów.

W zależności od tego, czy w żywności przeważają korzystne czy niekorzystne składniki, przyznawane jest odpowiednie oznaczenie Nutri-Score:

ciemnozielone A - jasnozielone B - żółte C - pomarańczowe D - ciemnopomarańczowe E

Skala Nutri-Score została opracowana przez niezależnych ekspertów ds. żywienia, a jej stosowanie jest monitorowane przez francuski urząd ds. zdrowia publicznego Santé Publique France.

System Nutri-Score został opracowany na podstawie algorytmu i ocen naukowych, które nie są powszechnie uznawane. System ten nie uwzględnia również indywidualnych potrzeb konsumentów.

Miodowe miniwafle kukurydziane  i tabela ich wartości odżywczych

Na przykładzie miodowych miniwafli kukurydzianych pokażemy, jak wygląda ocena Nutri-Score.

Każdy niekorzystny składnik jest oceniany w skali od 0 do 10 punktów. 0 to najlepszy wynik, 10 - najgorszy. Punkty te są następnie dodawane, tworząc sumę cząstkową.

Korzystne składniki oceniane są w skali od 0 do 5 punktów. Im wyższy wynik, tym lepsza ocena. Punkty te są dodawane, a ich suma jest następnie odejmowana od sumy punktów za niekorzystne składniki.

Wynik Nutri-Score jest obecnie klasyfikowany w następujący sposób:

  • do -1: ciemnozielone A
  • 0-2: jasnozielone B
  • 3-10: żółte C
  • 11-18: pomarańczowe D
  • od 19: ciemnopomarańczowe E


W naszym przykładzie wynik wynosi 2, więc miodowe miniwafle kukurydziane są oznaczone jasnozieloną literą B


Warto wiedzieć

Dalsze informacje na temat Nutri-Score

Orientacja

Nutri-Score służy lepszej orientacji przy wyborze produktów. Nie wskazuje jednak, czy dana żywność jest zdrowa czy niezdrowa. Oznacza to, że można jeść również produkty, które są oznaczone ciemnopomarańczowym symbolem E.