Nutri-Score
Zdrowy styl życia to przede wszystkim dostateczna ilość ruchu i odpowiednie odżywianie. A w wyborze odpowiednich produktów spożywczych może Ci pomóc oznaczenie na produkcie skali Nutri-Score.
Czym jest Nutri-Score?
Nutri-Score jest dobrowolnym i dodatkowym systemem oznaczania wartości odżywczych. Znajdziesz go z przodu opakowania jako uzupełnienie klasycznej, szczegółowej informacji o wartościach odżywczych, umieszczonej z tyłu produktu.
Nutri-Score pozwala zidentyfikować wartości odżywcze produktu już na pierwszy rzut oka. Wybierając żywność, możesz teraz szybko i łatwo porównywać produkty tej samej kategorii. Ocenie poddawane są wartości odżywcze różnych składników danego produktu, a potem przedstawione na pięciostopniowej skali opatrzonej literą i odpowiadającym jej kolorem.
- ciemnozielone A: korzystny skład wartości odżywczych
- ciemnopomarańczowe E: niekorzystny skład wartości odżywczych
W jaki sposób ocenia się produkt?
Nutri-Score opiera się na algorytmie i odnosi się zawsze do 100 g lub 100 ml produktu. Ocenie podlega zarówno zawartość niekorzystnych składników, takich jak cukier, sól (sód) wraz z całkowitą wartością energetyczną (kalorie), jak i zawartość korzystnych składników, takich jak błonnik, białko, udział owoców lub warzyw. Ze względu na różne właściwości produktu ocena Nutri-Score dla pokarmów stałych różni się od tej dla napojów, serów i tłuszczów.
W zależności od tego, czy w żywności przeważają korzystne czy niekorzystne składniki, przyznawane jest odpowiednie oznaczenie Nutri-Score:
ciemnozielone A - jasnozielone B - żółte C - pomarańczowe D - ciemnopomarańczowe E
Skala Nutri-Score została opracowana przez niezależnych ekspertów ds. żywienia, a jej stosowanie jest monitorowane przez francuski urząd ds. zdrowia publicznego Santé Publique France.
System Nutri-Score został opracowany na podstawie algorytmu i ocen naukowych, które nie są powszechnie uznawane. System ten nie uwzględnia również indywidualnych potrzeb konsumentów.
Na przykładzie miodowych miniwafli kukurydzianych pokażemy, jak wygląda ocena Nutri-Score.
Każdy niekorzystny składnik jest oceniany w skali od 0 do 10 punktów. 0 to najlepszy wynik, 10 - najgorszy. Punkty te są następnie dodawane, tworząc sumę cząstkową.
Korzystne składniki oceniane są w skali od 0 do 5 punktów. Im wyższy wynik, tym lepsza ocena. Punkty te są dodawane, a ich suma jest następnie odejmowana od sumy punktów za niekorzystne składniki.
Wynik Nutri-Score jest obecnie klasyfikowany w następujący sposób:
- do -1: ciemnozielone A
- 0-2: jasnozielone B
- 3-10: żółte C
- 11-18: pomarańczowe D
- od 19: ciemnopomarańczowe E
W naszym przykładzie wynik wynosi 2, więc miodowe miniwafle kukurydziane są oznaczone jasnozieloną literą B
Dalsze informacje na temat Nutri-Score
Orientacja
Nutri-Score służy lepszej orientacji przy wyborze produktów. Nie wskazuje jednak, czy dana żywność jest zdrowa czy niezdrowa. Oznacza to, że można jeść również produkty, które są oznaczone ciemnopomarańczowym symbolem E.