Pandemia zmienia nawyki żywieniowe i zachęca do kuchennych eksperymentów

Wrocław, 23.04.2021

Pandemia wpłynęła na wiele istotnych aspektów naszego życia, również tych związanych z codzienną dietą. Badania pokazują, że ponad 40% Polaków w czasie społecznej izolacji zmieniło swoje nawyki żywieniowe[1]. Wielu ankietowanych deklarowało częstsze przygotowywanie posiłków od podstaw, większą regularność jedzenia, a przede wszystkim pozytywne nastawienie do kuchennych eksperymentów.

Materiały prasowe Kaufland

W kuchni ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Ogromna różnorodność dostępnych na rynku produktów pozwala tworzyć nieznane dotąd połączenia smaków, a kolejne kulinarne inspiracje aż się proszą, aby je wypróbować. Najczęściej szukamy ich w mediach społecznościowych oraz telewizji, przyglądając się gotującym kucharzom-influencerom, szczególnie podczas lockdownu. Wskazują na to badania mówiące, że w czasie pandemii o ponad 54% zwiększyła się w mediach konsumpcja treści o tematyce kulinarnej w odniesieniu do okresu sprzed jej wybuchu[2].

Gotowaliśmy więcej i częściej głównie po to, aby móc testować nowe potrawy, a źródłem wiedzy o aktualnych trendach było szerokie spektrum autorytetów kulinarnych, takich jak Beata Śniechowska. Zwyciężczyni drugiej edycji MasterChef inspirowała Polaków nie tylko poprzez media własne, ale także w ramach występów w programach telewizyjnych czy współpracę z siecią Kaufland. Już 25 kwietnia pojawi się w również Dzień Dobry TVN, gdzie przyrządzi nietypowe, ale dziecinnie proste dania BBQ. Skorzysta przy tym z produktów marki własnej Kaufland K-Bio. Podczas wizyty zaserwuje prowadzącym grillowane żeberka w glazurze barbecue, kurczaka w mleku kokosowym z pastą curry, a także hummus z grillowanymi szparagami i salsą pomidorową. Autorka receptur zapewnia, że każdy poradzi sobie z samodzielnym przygotowaniem jej dań. Zachęca przy tym, aby już dziś skorzystać z jej przepisu na jedną z potraw, którą sama przygotuje na antenie TVN.

 Przepis na glazurowe żeberka z fistaszkami autorstwa Beaty Śniechowskiej

Żeberka:

  • Ok. 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • Ok. 40 g posiekanych orzechów ziemnych

Sucha marynata:

  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku K-Bio
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu

Glazura:

  • 3 łyżki płynnego miodu K- Stąd Takie Dobre
  • 1 łyżka musztardy np. dijon K-Favourites
  • pomidory w puszcze K-Bio około 150 g
  • 2 łyżki octu winnego K-Classic
  • 1 posiekana papryczki chili

Tęczowy colesław:

  • ½ młodej kapusty (najlepiej stożkowej)
  • 2 liście radicchio
  • 1 marchew
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 dymka (zielona i biała część)
  • 1 papryczka chili
  • ½ pęczku kolendry
  • 2 łyżki oliwy K-Bio
  • 1-2 łyżki octu winnego K-Classic
  • 1 łyżka sezamu K-Bio
  • Sok i skórka otarta z ½ limonki
  • Sól, pieprz do smaku

Kapustę drobno poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do miski, polać oliwą, octem, dodać skórkę oraz skropić sokiem z limonki. Całość doprawić solą oraz pieprzem, pougniatać w dłoniach, aby kapusta zmiękła. Paprykę pokroić w zapałkę (tzw. julienne), radicchio poszatkować, dymkę oraz chili posiekać. Pokrojone warzywa dodać do kapusty, wymieszać, posypać sezamem i udekorować listkami kolendry.

Żeberka opłukać, bardzo dokładnie wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika, natrzeć suchą marynatą, ułożyć na podwójnej warstwie dużych arkuszy folii aluminiowej i szczelnie zawinąć w paczuszki.

Pomidory z puszki zmiksować. Składniki glazury przełożyć do rondelka, gotować (ok. 15 minut) na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanina zgęstnieje.

Ułożyć na rozgrzanym grillu (z zamykaną komorą) i grillować 2,5 godziny. Jeżeli nie dysponujemy zamykanym grillem, należy wstawić tak przygotowane żeberka do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C na ok. 3 godziny. Upieczone żeberka (na grillu lub w piekarniku) rozwinąć ostrożnie z folii, a następnie grillować bez folii. Glazurę podgrzać, za pomocą silikonowego pędzelka smarować żeberka. Zrumienione żeberka ściągnąć z grilla, polać resztą ciepłej glazury, pokroić na mniejsze kawałki. Posypać podprażonymi na suchej patelni orzechami ziemnymi. Serwować z colesławem.

 

[1] Nawyki żywieniowe Polaków w czasie izolacji społecznej podczas epidemii koronawirusa, Upfield, czerwiec 2020 r.

[2] https://www.wiadomoscikosmetyczne.pl/dzial/3679-marketing/artykuly/influencerzy-jeszcze-bardziej-popularni-w-czasie-p,63955