Trwa wczytywanie danych

Żywność nie powinna lądować w koszu

Polacy marnują rocznie 9 milionów ton żywności. W większości przypadków wyrzucane produkty spożywcze nadają się do zjedzenia. Owoce lub warzywa niejednokrotnie trafiają do kosza, gdyż po prostu mają wgniecenia oraz straciły swój idealny kształt. Pozbywamy się również zbyt często produktów, które osiągnęły datę minimalnej trwałości – poprzedzoną zwrotami „Najlepiej spożyć przed…” albo „Najlepiej spożyć przed końcem…”. Nierzadko takie jedzenie można jeszcze zjeść, np. następnego dnia po podanym terminie.

Redukowanie

Gdy tylko kończy się data przydatności do spożycia lub data ważności, obniżamy ceny produktów spożywczych. Takie artykuły są przez nas specjalnie oznakowane i eksponowane na półkach sklepowych.

W przypadku owoców i warzyw dostosowujemy ceny i obniżamy je w zależności od pory dnia.

Ponadto, dzięki sprzedaży produktów luzem możemy zaopatrywać się w taką ilość owoców i warzyw, jaka odpowiada aktualnym potrzebom.

Zapobieganie

Dzięki zaawansowanym systemom gospodarki towarowej i zautomatyzowanym procesom zamówień jesteśmy w stanie dostosować ilość artykułów spożywczych do zapotrzebowania danego sklepu. W ten sposób od samego początku zapobiegamy wszelkim nadwyżkom, które mogłyby trafić do kosza.

W naszych piekarniach na krótko przed zamknięciem wypiekane są tylko produkty podstawowe i promocyjne.

Dzięki naszemu systemowi odpisów kontrolujemy także ilość odpadów spożywczych i przekazujemy darowizny żywnościowe organizacjom pożytku publicznego.

Stale analizujemy i optymalizujemy nasze procesy logistyczne, stosując np. układ palet, który zapobiega ich łamaniu się, a co za tym idzie – uszkodzeniom produktów.

Uświadamianie

W ramach regularnych, obowiązkowych szkoleń nasi pracownicy otrzymują również niezbędną wiedzę dotyczącą tego, jak zmniejszyć straty żywności dzięki przestrzeganiu standardów świeżości i higieny.

Wykorzystanie

Aby skutecznie przeciwdziałać zjawisko marnowania żywności, sieć Kaufland nawiązała współpracę z Federacją Polskich Banków Żywności, Caritas Polska oraz Towarzystwem Pomocy im. św. Brata Alberta. Dzięki temu nasze sklepy przekazują artykuły spożywcze wymienionym organizacjom, które następnie trafiają do osób potrzebujących.

Więcej na temat współpracy z organizacjami, którym przekazujemy żywność.

Produkty, których nie można już sprzedać, ale wciąż nadają się do konsumpcji, są przekazywane organizacjom pożytku publicznego. Kaufland współpracuje z Federacją Polskich Banków Żywności, Caritas Polska oraz Towarzystwem Pomocy im. św. Brata Alberta.

Od października 2018 r. można wesprzeć finansowo działalność Banków Żywności w ramach Akcji Skarbonka. W całym kraju przy kasach w sklepach Kaufland znajdują się specjalnie oznaczone puszki.

Każda złotówka przekazana Bankom Żywności pozwala uratować 8 kg pełnowartościowych produktów spożywczych, z których można przygotować aż 16 posiłków dla potrzebujących.

Od października 2018 r. do marca 2020 r. z pomocą naszych klientów zebraliśmy około 340 tys. złotych. Cała kwota została przekazana Federacji Polskich Banków Żywności.

Dziękujemy wszystkim darczyńcom!

Zbiórki żywności

Osoby potrzebujące wspieramy również poprzez świąteczne zbiórki – dwa razy w roku (przed Wielkanocą i Bożym Narodzeniem) w naszych sklepach wolontariusze Banków Żywności oraz Caritas Polska zachęcają do podzielenia się żywnością z osobami w trudnej sytuacji życiowej – klienci sklepów mogą kupić produkty i wrzucić je do koszy stojących przy kasach. Organizacje na co dzień odbierają ze sklepów głównie owoce i warzywa, napoje, mleko, sery, pieczywo, czasem mięso.


Podczas zbiórek wolontariusze proszą o brakujące, konkretne artykuły: olej,  mąkę, cukier, bakalie, konserwy mięsne i warzywne, słodycze. To bardzo ważne, żeby osoby potrzebujące mogły przygotować pełnowartościowy posiłek - zasługuje na to każdy z nas!


To możemy zrobić

Nie wyrzucaj jedzenia przedwcześnie

Z badań przeprowadzonych na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 42 proc. Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności, 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Liczby te są tym bardziej niepokojące, że prawie miliard ludzi na świecie cierpi z powodu głodu. To marnotrawstwo jest częściowo spowodowane niewiedzą – prawie połowa ludności w Polsce myli datę przydatności do spożycia z datą ważności.

Różnica między datą przydatności do spożycia a datą ważności

Data przydatności do spożycia wskazuje, do kiedy produkt może być spożywany. To orientacyjna informacja o czasie, w którym dana żywność zachowuje takie właściwości, jak np. zapach, wygląd czy konsystencja. W większości przypadków produkt nadaje się do spożycia po przekroczeniu daty przydatności.

 


Wskazówki i rady

Wspólnie ratujmy żywność

Marnotrawstwo żywności to zły zwyczaj. To nie ulega wątpliwości. Dobra wiadomość jest taka, że każdy z nas może temu zaradzić. Wystarczy codziennie kierować się paroma prostymi zasadami, dzięki którym będziemy podchodzić do tematu żywności z większą odpowiedzialnością.

lista zakupów, ratowanie żywności, save food

Lista zakupów

Przemyśl wcześniej przed zakupami, czego potrzebujesz lub co chcesz ugotować w najbliższym czasie. Dzięki temu nie będziesz miał pokusy, aby kupić żywność, której nie potrzebujesz.

strefa chłodzenia, ratowanie żywności, save food

Strefa chłodzenia

Miejsce przechowywania jedzenia w lodówce ma ogromny wpływ na jego świeżość. Żywność łatwo psująca się (jak np. ryby, mięso i kiełbasy) powinna być przechowywana na najniższym poziomie, powyżej pojemników na warzywa. Jogurty i sery najlepiej trzymać w części środkowej, a otwarte produkty (jak kukurydza w puszce lub słoiki z ogórkami) najlepiej przechowywać na górnej półce. Temperatura na drzwiach lodówki jest idealna dla mleka, jaj i masła.

owoce, warzywa, ratowanie żywności, save food

Do zjedzenia w pierwszej kolejności

Najprostsze pomysły są często najlepszym rozwiązaniem. Włóż do pojemnika w lodówce żywność, która ma krótki termin ważności do spożycia lub ten wkrótce wygaśnie. Pojemnik zawsze będzie nam przypominać, żeby zajrzeć do niego zanim wybierzemy się do sklepu i wydamy kolejne pieniądze.


Przepisy zero waste

Najlepsze są resztki

Czy gotowanie, po którym nie zostają resztki jedzenia, jest możliwe? Ależ tak – istnieje kilka sposobów na to, aby wykorzystać wszystko, co możliwe. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w naszych przepisach zero waste, które są dobrym źródłem inspiracji.

Porady jak wykorzystać resztki jedzenia

Resztki żywności, które nie nadają się do spożycia, można wykorzystać na różne, użyteczne sposoby.

fusy z kawy, peeling

Fusy z kawy

Kawa jest ulubionym napojem Polaków. Po jej wypiciu  fusy od razu trafiają do śmieci. Niepotrzebnie, ponieważ idealnie nadają się jako nawóz roślinny, zwłaszcza dla orchidei, hortensji różanych i pomidorów. Fusy z kawy mogą również posłużyć jako peeling do twarzy.

obierki z ziemniaków

Obierki z ziemniaków

Ze względu na wysoką zawartość skrobi obierki z ziemniaków są idealne do czyszczenia wszelkich powierzchni. Nieważne, czy są to uporczywe zabrudzenia na stali nierdzewnej, plamy na jasnej skórze czy szkle. Wystarczy przetrzeć wilgotną stroną łupiny po zabrudzonej powierzchni i wypolerować suchą ściereczką.

awokadoo

Awokado

Awokado słynie z tego, że jest owocem bogatym w witaminy. Niewiele osób wie, że jego nasiona mogą być stosowane jako naturalny barwnik do tkanin. W trakcie gotowania ze zmiażdżonych i wysuszonych nasion awokado wydobywają się substancje barwiące. Im więcej nasion i im dłużej są gotowane, tym bardziej intensywny kolor można otrzymać. Tkaninę, którą chcemy zafarbować, należy umieścić w gorącej wodzie z barwnikiem, a następnie po godzinie ostudzić i wykręcić.


Zróbmy to razem.

To może Cię również zainteresować

Plastik

Do 2025 roku chcemy zmniejszyć zużycie tworzyw sztucznych o co najmniej 20 procent we wszystkich krajach, w których działa nasza firma. Zaplanowaliśmy również szereg działań w ramach strategii REset Plastic mającej na celu zwalczanie tworzyw sztucznych.

Tkaniny
z GOTS
Ekologiczna bawełna

Wiele artykułów naszych marek produkuje się z tkanin o wysokiej zawartości bawełny organicznej. Posiadają one certyfikat Globalnego Standardu Tekstyliów Ekologicznych (GOTS). Jest to norma gwarantująca zrównoważoną produkcję wyrobów włókienniczych na całym świecie.

Bio
Bio

W naszej ofercie znajduje się wiele certyfikowanych produktów ekologicznych we wszystkich grupach asortymentowych – począwszy od owoców i warzyw, poprzez nabiał i napoje, aż po konserwy i mrożonki. Ponadto stworzyliśmy K-Bio, czyli naszą markę oferującą wyłącznie ekologiczne produkty.