Marnowanie? Nie mam w planie.
Świąteczne zbiórki żywności
Od 2013 Kaufland każdego roku angażuje się w akcje pomocowe dla najbardziej potrzebujących.
W naszych marketach przeprowadzamy świąteczne zbiórki żywności we współpracy z Bankami Żywności oraz Caritas Polska. Celem inicjatywy jest wsparcie najuboższych i zapewnienie im produktów na świąteczny stół.
Od 2020 do 2024 zbiórki miały miejsce w 392 marketach, co przełożyło się na prawie 45 ton uzbieranej żywności
W naszych sklepach można przekazać produkty spożywcze o wydłużonym terminie przydatności do spożycia takie jak: olej, mąka, makarony, kasze, konserwy, słodycze, kawa, herbata, umieszczając je w specjalnie oznaczonych koszach.
Zachęcamy do włączenia się w zbiórki i z góry dziękujemy wszystkim zaangażowanym klientom za okazane serce.
Kolejna odsłona kampanii „Marnowanie? Nie mam w planie!”
Niestety problem marnowania żywności w Polsce jest wciąż aktualny. Warto zwrócić uwagę na to, że aż 60% wyrzucanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych. Oznacza to, że konsumenci mają duży wpływ na kształtowanie tej sytuacji, a zmiana nawyków zakupowych może znacząco zmniejszyć odsetek marnowanych produktów.
W Kauflandzie chcemy razem z naszymi klientami przeciwdziałać temu niekorzystnemu zjawisku, dlatego wdrażamy kolejne rozwiązania, które ułatwiają im dokonywanie świadomych wyborów zakupowych. W ramach kampanii „Marnowanie? Nie mam w planie!” staramy się uświadamiać i dzielić z naszymi klientami praktycznymi wskazówkami, które mogą łatwo wprowadzić w życie.
Zobacz, czy korzystasz już z tych sposobów na niemarnowanie!
- Przed każdymi zakupami sprawdź, jakie produkty już posiadasz w swoim domu.
- Przygotuj dokładną listę zakupów – możesz wykorzystać do tego aplikację Kaufland, w której dodatkowo czekają na Ciebie atrakcyjne promocje.
- Zajrzyj do naszej zielonej strefy z produktami, których data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia zbliża się ku końcowi – znajdziesz je w obniżonych cenach. Możesz u nas kupić m.in. pieczywo z dnia poprzedniego w cenie niższej o 50%.
- Korzystaj z naszej lady obsługowej – wybieraj produkty na wagę, dzięki temu kupisz dokładnie tyle, ile potrzebujesz i wykorzystasz.
- Zaplanuj miejsce w swojej lodówce – produkty z krótkim terminem ważności ustawiaj z przodu i sięgaj po nie w pierwszej kolejności.
- Zwracaj uwagę na etykiety – produkty z napisem „najlepiej spożyć przed” mogą być dobre po upływie wskazanej daty.
To małe kroki, które każdy z nas może wcielić w życie. Pamiętajmy, że marnowanie żywności to również marnowanie pieniędzy i przyczyna negatywnych zmian klimatycznych.
Zróbmy to razem – przeciwdziałajmy marnowaniu żywności!
Zielone strefy – korzystne dla portfela i planety
W swoim asortymencie posiadamy kilkanaście tysięcy produktów i przywiązujemy dużą wagę do tego, aby unikać marnowania żywności, która wciąż nadaje się do spożycia.
W walce z tym problemem, pomagają nam nasi klienci. Stworzyliśmy dla nich specjalne strefy z produktami, których data minimalnej trwałości bądź termin przydatności do spożycia zbliża się ku końcowi. Oferujemy je w obniżonych cenach.
To działanie dobre dla planety i Twojego portfela.
Too Good To Go „Często Dobre Dłużej”
W 2021 roku połączyliśmy siły z Too Good To Go – organizacją promującą ideę zero waste na całym świecie i zostaliśmy oficjalnym partnerem kampanii „Często Dobre Dłużej”.
Wielu konsumentów nie potrafi wskazać różnicy pomiędzy datą minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”) a terminem przydatności do spożycia („należy spożyć do”). Aby to ułatwić, Kaufland, jako partner kampanii Too Good To Go „Często Dobre Dłużej”, wprowadza specjalne oznaczenie na wybranych opakowaniach produktów marek własnych. Piktogramy opatrzone hasłami: „Popatrz, Powąchaj, Posmakuj” mają przypominać konsumentom, że dany produkt może być dobry po upływie terminu przydatności do spożycia, co sprawdzimy w prosty sposób za pomocą różnych zmysłów.
Oznaczenia znajdują się już na opakowaniach kaszy bulgur i kuskus marki K-Classic i będą pojawiać się sukcesywnie na kolejnych produktach, w tym makaronach czy płatkach.
Przeciwdziałajmy marnowaniu żywności i wykorzystujmy swoje zmysły do oceny produktów zanim zdecydujemy się je wyrzucić!
Redukowanie
Gdy tylko kończy się data przydatności do spożycia lub data ważności, obniżamy ceny produktów spożywczych. Takie artykuły są przez nas specjalnie oznakowane i eksponowane na półkach sklepowych.
W przypadku owoców i warzyw dostosowujemy ceny i obniżamy je w zależności od pory dnia.
Ponadto, dzięki sprzedaży produktów luzem możemy zaopatrywać się w taką ilość owoców i warzyw, jaka odpowiada aktualnym potrzebom.
Zapobieganie
Dzięki zaawansowanym systemom gospodarki towarowej i zautomatyzowanym procesom zamówień jesteśmy w stanie dostosować ilość artykułów spożywczych do zapotrzebowania danego sklepu. W ten sposób od samego początku zapobiegamy wszelkim nadwyżkom, które mogłyby trafić do kosza.
W naszych piekarniach na krótko przed zamknięciem wypiekane są tylko produkty podstawowe i promocyjne.
Dzięki naszemu systemowi odpisów kontrolujemy także ilość odpadów spożywczych i przekazujemy darowizny żywnościowe organizacjom pożytku publicznego.
Stale analizujemy i optymalizujemy nasze procesy logistyczne, stosując np. układ palet, który zapobiega ich łamaniu się, a co za tym idzie – uszkodzeniom produktów.
Uświadamianie
W ramach regularnych, obowiązkowych szkoleń nasi pracownicy otrzymują również niezbędną wiedzę dotyczącą tego, jak zmniejszyć straty żywności dzięki przestrzeganiu standardów świeżości i higieny.
Wykorzystanie
Aby skutecznie przeciwdziałać zjawisko marnowania żywności, sieć Kaufland nawiązała współpracę z Federacją Polskich Banków Żywności, Caritas Polska oraz Towarzystwem Pomocy im. św. Brata Alberta. Dzięki temu nasze sklepy przekazują artykuły spożywcze wymienionym organizacjom, które następnie trafiają do osób potrzebujących.
Przekazywanie żywności
Produkty, których nie można już sprzedać, ale wciąż nadają się do konsumpcji, są przekazywane organizacjom pożytku publicznego. Kaufland współpracuje z Federacją Polskich Banków Żywności, Caritas Polska oraz Towarzystwem Pomocy im. św. Brata Alberta.
Od marca 2023 do lutego 2024 ocaliliśmy przed zmarnowaniem żywność o wartości 8 439 157,58 zł, przekazując ją potrzebującym za pośrednictwem organizacji partnerskich – Federacji Polskich Banków Żywności, Caritas Polska oraz Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta.
Dodatkowo od października 2018 r. można wesprzeć finansowo działalność Banków Żywności w ramach Akcji Skarbonka. W całym kraju przy kasach w sklepach Kaufland znajdują się specjalnie oznaczone puszki.
Każda złotówka przekazana Bankom Żywności pozwala uratować 8 kg pełnowartościowych produktów spożywczych, z których można przygotować aż 16 posiłków dla potrzebujących.
Od października 2018 r. do grudnia 2022 r. z pomocą naszych klientów zebraliśmy 681 304,62 zł. Cała kwota została przekazana Federacji Polskich Banków Żywności. Dziękujemy wszystkim darczyńcom!
Nie wyrzucaj jedzenia przedwcześnie
Z badań przeprowadzonych na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 42 proc. Polaków przyznaje się do wyrzucania żywności, 35 proc. z nich robi to kilka razy w miesiącu. Najczęściej wyrzucane produkty to pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Liczby te są tym bardziej niepokojące, że prawie miliard ludzi na świecie cierpi z powodu głodu. To marnotrawstwo jest częściowo spowodowane niewiedzą – prawie połowa ludności w Polsce myli datę przydatności do spożycia z datą ważności.
Różnica między datą przydatności do spożycia a datą ważności
Data przydatności do spożycia wskazuje, do kiedy produkt może być spożywany. To orientacyjna informacja o czasie, w którym dana żywność zachowuje takie właściwości, jak np. zapach, wygląd czy konsystencja. W większości przypadków produkt nadaje się do spożycia po przekroczeniu daty przydatności.
Wspólnie ratujmy żywność
Marnotrawstwo żywności to zły zwyczaj. To nie ulega wątpliwości. Dobra wiadomość jest taka, że każdy z nas może temu zaradzić. Wystarczy codziennie kierować się paroma prostymi zasadami, dzięki którym będziemy podchodzić do tematu żywności z większą odpowiedzialnością.
Najlepsze są resztki
Czy gotowanie, po którym nie zostają resztki jedzenia, jest możliwe? Ależ tak – istnieje kilka sposobów na to, aby wykorzystać wszystko, co możliwe. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w naszych przepisach zero waste, które są dobrym źródłem inspiracji.