Kaufland przyczynia się do redukcji pestycydów w uprawie owoców i warzyw. Więcej w naszym Raporcie Transparentności 2020 - owoce i warzywa >
Kompetencje i motywacja naszych pracowników to nasz największy atut. Jako firma jesteśmy odpowiedzialni za naszych pracowników.
Sustainable Cleaning jest znakiem informującym o tym, że dany produkt jest środkiem czystości przyjaznym dla środowiska. Oznaczone są nim produkty marki K-Classic. Zależy nam bowiem na tym, żeby świadomie dbać zarówno o czystość domu, jak i naszego środowiska.
W naszych marketach i centrach logistycznych używamy nowoczesnych, energooszczędnych urządzeń. Ponadto opracowaliśmy firmowy system optymalizowania zużycia energii, w ramach którego testujemy jej odnawialne źródła.
Jako pracodawca bierzemy odpowiedzialność za naszych pracowników w wielu różnych aspektach. Żyjemy w kulturze wzajemnego szacunku.
Jako przedsiębiorstwo działające w sektorze handlu detalicznego jesteśmy odpowiedzialni za produkty, które oferujemy: za ich pochodzenie i surowce, z których zostały wytworzone. Dlatego uważnie przyglądamy się surowcom pochodzącym z innych krajów, opowiadając się za odpowiedzialnymi i przyjaznymi dla środowiska warunkami produkcji w tych miejscach.
Zwracamy uwagę na problem zagrożeń dla flory i fauny ekosystemów wodnych. Dlatego prowadzimy kompleksową politykę ochrony mórz i oceanów, wspierając inicjatywy MSC
i Healthy Seas. Ponadto dobrowolnie zobowiązaliśmy się nie stosować twardych mikrodrobin plastiku. Walczymy o czyste wody oraz zdrowe ryby i owoce morza dla nas i przyszłych pokoleń
Odpowiedzialność za człowieka i przyrodę jest dla nas oczywista i dotyczy to również produkcji tekstyliów. Dlatego także w tym obszarze w coraz większym stopniu stosujemy technologie przyjazne dla środowiska i przestrzegamy standardów socjalnych.
Nasi pracownicy-wolontariusze odwiedzają wybrane przedszkola na terenie Polski, aby wspólnie z dziećmi zastanowić się, jak dbać o środowisko naturalne i i jak prawidłowo segregować śmieci. Kształtujemy dobre nawyki od najmłodszych lat!
Efektywne i odpowiedzialne wykorzystanie zasobów
Aby stopniowo redukować nasz ślad ekologiczny, uwrażliwiamy naszych pracowników na kwestie ekologiczne, określamy działania oraz proponujemy naszym klientom możliwości odpowiedzialnego korzystania z zasobów.
Za cel obraliśmy rezygnację, najpóźniej do 2025 roku, z jajek pochodzących z chowu klatkowego i chowu w małych grupach. Dotyczy to zarówno świeżych jajek, jak i tych przetworzonych w produktach naszych marek własnych. Już dziś stosujemy jaja z chowu ściółkowego i wolnego wybiegu w produkcji pieczywa i przetworzonych produktów mącznych.